Verkkoasetukset

Kortex-verkkoon rekisteröidyn laitteen tulee noutaa tarvittavat verkkoasetukset verkon kautta automaattisesti. Normaalisti tietokoneet ja muut verkkolaitteet on määritelty toimimaan näin. Verkkoasetusten nouto tapahtuu DHCP-protokollalla. Tarkista, että verkkoyhteytesi käyttää DHCP-protokollaa.

Ongelmatilanteissa kannattaa pyrkiä selvittämään, millaiset verkkoasetukset rekisteröity laite on saanut. Esimerkinomaisia verkkoasetustietoja:

 • IP-osoite (IPv4-osoite): 130.234.1xx.xxx (ennen rekisteröintiä yleensä muotoa 192.168.1xx.yyy); näissä 1xx on jotain 120-190 välillä.
  • IP-osoite on Kortex-verkossa konekohtainen ja pysyy samana ellei rekisteröintiasetuksia muuteta.
 • IPv4-aliverkon peite: 255.255.254.0
 • IPv4-oletusyhdyskäytävä: 130.234.1xx.1
 • IPv4 DHCP -palvelin: 130.234.176.4
 • IPv4 DNS -palvelimet: 130.234.4.30, 130.234.5.30
 • Ohjeita verkkoasetusten selvittämiseen löytyy alempaa kohdasta verkkosovittimen asetukset
 • Jos rekisteröit reitittimen, siihen liitetyt laitteet saavat verkkoasetuksensa reitittimeltä. Reitittimeen liitettyjen laitteiden verkkoasetukset eivät ole edellisen esimerkin mukaisia.

Windows 7: Verkkosijainti-asetus

Windows 7 -käyttöjärjestelmissä on valmiita suojaus- ja tiedonjakoasetuksia joita nimitetään Verkkosijainneiksi. Kotiverkko on verkkosijainti, joka mahdollistaa tietokoneen palveluiden jakamisen muiden samassa verkossa olevien laitteiden kanssa. Julkinen verkkosijainti suojaa tietokonettasi paremmin, ja suosittelemme sen käyttöä, mikäli yhdistät tietokoneesi Kortex-verkkoon suoraan kaapelilla. Verkkosijainti on yhteyskohtainen, eli jos käytät langatonta yhteyttä, verkkosijainti koskee sitä, ja jos olet yhdistänyt tietokoneesi kaapelilla, verkkosijainti koskee sitä.

Windows 8.1 ja verkkoyhteyden suojaaminen

Windows 8.1 sisältää valinnan, jolla voidaan sallia tietokoneen etsiä ja jakaa tietoa muiden tietoverkossa olevien laitteiden kanssa. Jos yhdistät tietokoneesi Kortex-verkkoon suoraan kaapelilla, suosittelemme että poistat tämän asetuksen tietosuojan vuoksi.

Verkkosovitin

Verkkoon kytkettävissä laitteissa on tietoliikenteestä vastaavaa tekniikkaa jota sanotaan verkkosovittimeksi. Joissakin laitteissa on useita verkkosovittimia. Kullakin verkkosovittimella on omat verkkoasetuksensa. Esimerkiksi reitittimessä on verkkosovitin ulospäin yhteydessä olevaa Internet / WAN -yhteyttä varten ja ”sisäverkkoon”/lähiverkkoon liikennöivät yksi tai useampi verkkosovitin. Kannettavassa tietokoneessa on yleensä omat verkkosovittimet kaapeliyhteydelle ja langattomalle yhteydelle. Perinteisessä pöytätietokoneessa on useinkin vain yksi verkkosovitin jota käytetään verkkokaapelin kautta.

 • Kun selvitetään yhteysongelmia Kortex-verkon käytössä, on ensin löydettävä verkkosovitin, joka vastaa liikenteestä liitäntärasiasta tulevan verkkokaapelin kautta. Sen verkkosovittimen esimerkkiasetukset ovat tuolla ylempänä.
  • Kun käytät reititintä, tämä verkkosovitin liikennöi siis reitittimen WAN / Internet -liitännän kautta.
  • Kun tietokoneesi on suoraan kaapelilla kiinni liitäntärasiassa, Kortex-tietoliikenteestä vastaa lähiverkkosovitin, ei mahdollinen langaton sovitin. Siksi vähintäänkin yhteyden testaamisen ajaksi suositellaan sulkemaan mahdollinen langaton verkkoyhteys.

Verkkosovittimen asetukset

Windows 7 käyttöjärjestelmässä lähiverkkosovittimen tilatiedot saa esiin näin (ja soveltaen myös langattoman verkon sovittimen tiedot):

Avaa Verkko- ja jakamiskeskus. Se löytyy Ohjauspaneelista tai sitten tehtäväpalkin verkkokuvaketta hiiren kakkosnäppäimellä klikkaamalla.

Verkko- ja jakamiskeskuksen vasemmassa linkkipalkissa on ”Muuta sovittimen asetuksia”; avaa linkki ja kaksoisklikkaa Lähiverkkoyhteys-kuvaketta. Avautuu ”Yhteyden Lähiverkkoyhteys tila”; klikkaa vielä ”Tiedot…” jolloin näkyy enemmänkin tietoa.

Tilatiedot voinee kopioida, esimerkiksi verkko-ongelmia ratkovalle tukihenkilölle tiedoksi: Valitse ensin hiirellä koko alue (jolloin näkyy erivärisellä taustavärillä). Pidä sitten Ctrl-näppäin alhaalla ja näpäytä c-painiketta niin sisältö menee talteen Windowsin leikepöydälle. Sitten viestiin tai lomakkeelle liität leikepöydän sisällön esim. komennolla Ctrl-v, eli jälleen pidät Ctrl-näppäintä alhaalla ja nyt näpäytät v-kirjaimen painiketta.