Reititin

Ylioppilaskylän Kortex-tietoverkkoon liitytään joko suoraan kaapelilla tietokoneesta, tai sitten tarkoitukseen sopivaa ns ethernet-reititintä käyttäen. Reitittimen valinnasta jäljempänä. Reititin on tietoverkkoja yhdistävä laite. Koska Ylioppilaskylässä jokaiselle asukkaalle on vain yksi IP-osoite (kts. lisää DHCP-palvelimen sivuilta), tarvitsee asukas reitittimen, jotta hän voi liittää useamman kuin yhden laitteen verkkoon.

Reitittimen rekisteröinti on kuvattu Kortex-tietoverkon käytön aloitus -ohjesivulla. Mikäli ohjeessa mainittu rekisteröintisivu ei avaudu, joudut muuttamaan reitittimesi asetuksia siten, että reitittimesi toimii reitittimenä. Nämä asetukset ovat hiukan eri paikoissa eri reitittimissä, tutustu siis reitittimesi ohjekirjaan.

Reitittimen valinta kylän verkkoon

Reitittävyys

Teknisesti riittää, että laitteesi on tyyppiä ”ethernet-reititin” / ”ethernet router”. Sellaisten käsikirjoissa mainitaan yleensä jossain ”Ethernet WAN” eli että laitteessa on Ethernet-verkkoon tarkoitettu WAN-portti (WAN tarkoittaa laitteen ulospäin suuntautuvaa liikennettä, kun taas LAN on laitteen käyttäjän puolella olevien porttien nimitys).

Langaton yhteys reitittimeen

Jos haluaa kytkeä reitittimeen laitteita langattomasti, on ominaisuuksista löydyttävä wlan eli Wi-Fi.

Liikenteen nopeus - katso WAN-porttia!

Kylän verkko tukee nykyään lähes poikkeuksetta gigabittinopeuksia, jolloin reitittimen WAN-portin nopeus olisi hyvä olla vastaava. Laitteessa, sen myyntipakkauksessa tai ohjekirjassa on merkintä siitä, mitä nopeusluokkia reititin tukee. Esimerkiksi 10/100/1000, jossa 1000 tarkoittaa nopeutta ”tuhat megabittiä sekunnissa” - siis 1 Gbit/s (tai 1 Gb/s) nopeus.

Huomaa, että laitteen Wi-Fi-nopeus on eri asia kuin sen yhteysnopeus ulkomaailmaan, kuten Internetiin. Wi-fi-nopeus voi olla esimerkiksi 300 Mbit/s tai 600 Mbit/s, jolloin omat laitteesi voivat liikennöidä reitittimeen (ja sieltä mahdollisesti muihin omiin langattomiin laitteisiin) tuolla nopeudella, mutta WAN-portin nopeus 100 Mbit/s rajaa ulospäin olevan liikenteen, eli Internet-kokemuksesi nopeuden, tälle tasolle. Tarkista siis WAN-nopeus, jos haluat nostaa nettikokemuksesi nopeutta.

Laitteissa voi olla monia ominaisuuksia samassa paketissa

Reitittääkö se?

Myyntikielessä sanonnat ”wi-fi router” tai ”wireless router” kuvaavat yleensä juuri ethernet-reititintä, joka tukee langatonta yhteyttä samalla. Jos laitteen kuvauksessa ei ole mitään tuollaista vaan pelkästään ”wireless access point” tai ”wireless range extender”, ei siinä välttämättä löydy reititysominaisuutta, joka kylän verkon tapauksessa vaaditaan.

Ei kai se ole modeemi? (xDSL tai kaapelimodeemi)

Jos laite on adsl tai ylipäätään jotain xDSL, pitää se ensin konfiguroida ethernet-reitittimeksi noudattaen laitteen mukana tulleen ohjekirjan ohjeita. Muuten laitetyypin asentaminen Kylän verkkoon on kielletty. Sama koskee kaapelimodeemeja.

Tarvitseeko se SIM-kortin?

Jos laitteessa mainitaan olevan 3G tai 4G, sillä pystyy liikennöimään puhelinverkossa eli mobiiliverkossa itse erikseen hankitun liittymän (sim-kortti) kautta. Se on Kortepohjassa täysin luvallista. Huomioi, että silloin et käytä (vuokraasi sisältyvää) Funet-laajakaistaverkkoa, ellei laitteessa ole mahdollisuutta käyttää myös ethernet-verkkoa (ja tuo mobiiliyhteys on sitten esimerkiksi varayhteys tai vaihtoehtoinen yhteys).

Kätevää ja vastuuttavaa

Myynnissä on laitteita, jotka voivat toimia jopa 4-5 mainituista rooleista. Tällaisen laitteen hankkimalla voit järjestää Internet-yhteyden itsellesi missä tahansa erilaisten verkkomahdollisuuksien yhteydessä. Muista, että laitteen rooli tulee jokaisen vaihdon yhteydessä itse määritellä uudelleen.